ASSALAMUALAIKUM..SEBAGAI PERMULAAN RASA TERUJA SESANGAT DAPAT ADA BLOG MASAKAN SENDIRI..WALAUPUN TAK SEPANDAI MANA BOLEHLAH SEKADAR UNTUK BERKONGSI ILMU YANG TAK SEBERAPA NI..APA ILMU SEKALIPUN TAK BOLEH DIBAWA MATI KECUALI SEMUA AMALAN2 KITA DIDUNIA.....UNTUK MENJAMIN KESEJAHTERAAN PERJALANAN KITA KE SANA ..TAK SALAH KITA BERKONGSI ILMU WALAU SEDIKIT CUMA..KERANA ITU ADALAH SALAH SATU CARA YANG MENJAMIN KESEJAHTERAAN KITA NANTI..SEBAGAI PERMULAAN SAMBIL BELAJAR MENGENDALIKAN BLOG SAYA INGIN KONGSI RESIPI ROTI YANG TELAH SAYA CUBA..RESIPI SAYA OLAH SENDIRI BERDASARKAN RESIPI2 DI INTERNET....DAH RAMAI KAWAN2 YANG MENCUBANYA..ALHAMDULILLAH SEMUA NYA MENJADI..YANG PENTING KESUNGGUHAN SESEORNG ITU...JOM KITA LAYAN RESIPI ROTI BERINTIKAN KACANG MERAH YANG INTINYA JUGA HASIL HANDMADE
BAHAN2
1/2 cwn susu cair
1 sudu besar yis
4 sudu besar gula
campurkan semua n biar dlm mangkuk hingga yis td jd kembang
dlm bekas lain..masukkan..
1/2 kg tepung gandum berprotin tinggi
1 sudu teh garam
2 sudu besar penuh shortening
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread shortening.
1 biji telur
air secukupnya..
CARA2NYA
gaulkan
semua bahan kecuali shortening..gaulkan hingga sebati..agak dah sebati
baru masukkan campuran yis tadi..uli lagi..agak2 bercampur masukkan
shortening..part nilh kena keja keras menguli nak bagi adunan jadi doh yg
lembut.. air masukkan sedikit demi sedikit agak2lh jangan terlalu lembik..nak
bagi cepat uli masukkan doh tadi ke dalam plastik beg yang bersih..uli dlm 20
minit,lepas tu keluarkan doh tadi uli sekejap dalam bekas lebih kurang 10 mnit
lagi..kemudian perap lebih kurang 30 minit..nak cepat tutup bekas kemudian letak tempat
panas mentari..biar naik 1 kali ganda..tumbuk2 doh keluarkan
angin..bolehlh bulat2kan letak inti kacang merah dan perap hingga naik 1
kali ganda sebelum ..bakar lebih kurang 15-20 minit atau hingga nmpak perang ..sebelum bakar tu sapukan kat atas roti yang kembang td dengan marjerin atau mentega..kemudian telur kuning yang dicampurkan dengan sedikit susu pekat ..bila dah masak, masa baru keluarkan dari oven sapukan sekali lagi dengan sedikit marjerin untuk mengekalkan kelembutan roti bila sejuk nanti.... selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment